Cristea protestează: kitsch în loc de artă

  Acasă » Cristea protestează: kitsch în loc de artă  
 

Cristea protestează: kitsch în loc de artă

Claudiu Cristea a decis să-şi spună părerea fără menajamente înainte de şedinţa de CLM în care aleşii sunt chemaţi să voteze locul unde va fi ridicat Monumentul Marii Uniri (pe lacul de la Pădurice). Alesul susţine că "Aradul se pricopsește cu un nou kitsch (...). Mult așteptatul Monument al Unirii va fi un simbol al prostului gust" şi precizează că "l-am auzit pe sculptorul Florin Codre explicând simbolistica obiectului care va fi amplasat pe Lacul Pădurice. Coloana împletită reprezintă «funia cu care era legată vițica bunicii» (...) Așa și arată... Îi caut pe Vasile Goldiș, Ioan Suciu și Ștefan Cicio-Pop. Unde sunt arădenii, cei din Gărzile Naționale? (...) Unde e spiritul Aradului? Nimic despre intelighenția română care a pregătit, la Arad, marea sărbătoare de la Alba Iulia. (...) Nimic din acest monument nu ne sugerează că Aradul este «orașul Marii Unirii»... Din toate astea a rămas doar funia vacii"

Blestemul Aradului

Cristea crede că arădenii sunt marcaţi de blestem iar Aradul este sub spectrul mediocrităţii, a prostului gust şi a kitsch-ului, cu toate că orașul este invidiat pentru arhitectura și arta sa monumentală. Alesul le propune, însă, arădenilor să ia atitudine.

Unde sunt toţi?

"Există o regulă a bunului simț care cere ca noi – cei mulți și nespecialiști – să nu ne pronunțăm când e vorba de a se alege o soluție estetică. Dar la fel de adevărat este faptul că noi - cetățenii (chiar nespecialiști) - trebuie să strigăm când ni se impune o soluție inestetică (...). Unde e Ordinul Arhitecţilor? Unde e Uniunea Artiștilor Plastici? Unde sunt istoricii, criticii de artă, specialiștii? Oare nu ar fi momentul unui test de demnitate locală? Mai e locuit Orașul?", sunt doar câteva întrebări pe care şi le-a pus alesul.

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!