Claudiu Cristea: „Aradul se balcanizează, se ruralizează”

  Acasă » Claudiu Cristea: „Aradul se balcanizează, se ruralizează”  
 

Claudiu Cristea: „Aradul se balcanizează, se ruralizează”

Un oraş în care oamenii nu se simt bine nu e un oraş frumos

Domnule Claudiu Cristea, lucrările de modernizare au ajuns în centrul Aradului. Aduc ele schimbarea la care vă aşteptaţi, având în vedere că sunt lucrări ample, care nu vor fi reluate în următorii 15-20 de ani?

În anul 2005 am avut o întâlnire cu primarul Falcă şi am prezentat un proiect întocmit de un colectiv de arhitecţi şi ingineri, care viza remodelarea axului central, al Bulevardului Revoluţiei, pentru a rezolva problemele circulaţiei şi a reda cât mai mult spaţiu zonei sociale – terase, piste de biciclete, zone de agrement - ce dă valoare unui oraş. Un oraş în care oamenii nu se simt bine nu e un oraş frumos. A fost de acord că e o soluţie bună, dar apoi nu a făcut nimic să îl includă în proiectul BERD. După părerea mea, proiectul BERD nu rezolvă problemele cu privire la circulaţia pe Bulevardul Revoluţiei, vine să întreţină o infrastructură existentă, în sensul funcţionalităţii. E păcat, pentru că puteam să profităm şi să redăm Aradului o zonă foarte frumoasă, să o redăm arădenilor, nu maşinilor. De altfel, o grămadă de lucrări se fac fără niciun fel de dezbatere publică şi nu îmi aduc aminte să fie aprobat, la nivel de proiect, ce se face în faţa Primăriei.

Nu am văzut în proiectul BERD niciun fel de pavaj, cum se face acum, deşi am solicitat primarului să prezinte intenţiile pe care le are cu piaţa din faţa Palatului Administrativ, nu a făcut-o. În lumea civilizată se fac concursuri de idei când amenajezi un spaţiu important, se fac dezbateri. Sunt consultaţi cetăţenii. Şi pe vremea lui Ceauşescu erau dezbateri de idei, se putea vota. Dacă se putea pe vremea lui Ceauşescu, nu înţeleg de ce nu se poate acum. În general, lucrările din centru sunt bune, dar nu rezolvă problemele. Primarul Falcă refuză să aibă discuţii cu specialişti, cu Ordinul Arhitecţilor, cu comisiile de specialitate. Ar fi mai util ca astfel de decizii să vină după o largă consultare. Ideile de transparenţă, dezbatere, consultare au contat până a venit la putere. După ce a devenit un Zeus local, aceste concepte sunt privite cu dispreţ.

„Dacă îi reprezentăm doar pe cei care investesc, suntem un grup de interese”

Aţi avut mai multe poziţii legate de problemele de urbanism. Pare o junglă acest domeniu, în care fiecare poate obţine autorizaţia să construiască orice, oricum...

Aradul se balcanizează, se ruralizează. Poate vă pare paradoxal, pentru că a fost o dezvoltare în ultimii ani, s-a construit foarte mult. Senzaţia pe care o am şi sunt mulţi care împărtăşesc sentimentul acesta, e senzaţia de balcanizare, ruralizare. Dezvoltarea trebuie să se facă responsabil. Există o disciplină de 3 000 de ani, urbanism, care arată cum se fac şi se dezvoltă oraşele. Din păcate, dacă ridic această problemă în CLM, sunt împotriva dezvoltării oraşului. Dacă cer ca o clădire să respecte regimul de înălţime, dat prin regulamentul de urbanism, dacă spun că e o barbarie să dărâmi o casă din 1829, dacă spun că trebuie să ţinem cont de patrimoniul imobil când gândim dezvoltarea, sunt un om care se opune dezvoltării. Noi suntem aleşi nu doar de cei care investesc, ci şi de cei afectaţi de aceste investiţii. Dacă îi reprezentăm doar pe cei care investesc, suntem un grup de interese. Aici este deosebirea între a administra şi a reprezenta un grup de interese. Libertatea unui investitor trebuie să fie limitată acolo unde încalcă libertatea celor din jur. Dacă cei din jur au case cu parter, este o barbarie să construim la 10 metri blocuri de 10 etaje, trebuie să le respecţi anumite drepturi date de lege. Din păcate, în acest domeniu ne lipseşte o poziţie fermă a Ordinului Arhitecţilor, care se complace într-o lipsă de atitudine.

Deciziile se iau la cabinetul numărul 1, de către primarul Falcă”

CLM este un for de dezbatere şi decizie. Totuşi, sentimentul meu este că dezbaterea reală lipseşte în acest for.

Cel puţin eu am încercat să aduc dezbaterea în CLM. Votul meu împotrivă sau abţinerea nu a însemnat neapărat un vot negativ, ci a sancţionat lipsa dezbaterii. De regulă, puterea are o atitudine arogantă faţă de opoziţie şi în general este aproape panicată la ideea de a se dezbate ceva. Cred că primii care suferă sunt chiar cei de la putere.

Unde se iau de fapt deciziile pentru comunitatea locală din Arad?

Deciziile se iau la cabinetul numărul 1, de către primarul Falcă, nici măcar la partid. Ar fi bine să se ia măcar la partid, poate acolo ar avea loc o dezbatere. Deciziile se transmit sub formă de ordin consilierilor, e o maşină de vot care e la mâna voinţei unei singure persoane.

Care sunt riscurile care decurg de aici?

Riscurile le putem vedea deja. În domeniul urbanistic sunt decizii greşite, inclusiv ce se întâmplă în centrul Aradului. Riscurile sunt în primul rând pentru arădeni, pentru că avem o administraţie care nu funcţionează corect. Cred că sunt probleme majore care trebuie dezbătute cu societatea civilă şi partenerii sociali, dar în special în CLM, organismul ales de către arădeni. Primarul trebuie să pună în execuţie deciziile CLM, la noi e invers, CLM pune în execuţie ce spune primarul. Ăsta e primul scurt circuit democratic.

Cine reprezintă opoziţia faţă de administraţia PDL?

Am solicitat la începutul mandatului să constituim un grup de consilieri, fără să ţinem cont de apartenenţa partidică, din care să facă parte PNL, PNŢCD, PC şi PSD. Din păcate, nu s-a putut realiza, PSD nu a avut nicio poziţie. A spus da, dar în realitate s-a eschivat. Consilierii PSD votează foarte eterogen în CLM, sunt alături de PNL grupul cel mai mare, dacă se poate spune aşa, de doi consilieri. Poate o astfel de iniţiativă ar fi dat coerenţă opoziţiei. Era important să intre PSD, dar nu a intrat. PSD are un dans cu PDL în plan local, inclusiv atacurile de tip „atacă-mă să îţi răspund”, dar e un joc, o treabă care ţine de împărţirea posturilor, cum e cazul scandalului cu Inspectoratul Şcolar. Semnalul e clar, singurul care lovea în PDL, cu efect, a fost tras pe dreapta, mă refer la Ciprian Luca. Rezultă asta şi din votul confuz dat în CLM, un consilier votează într-un fel, altul altfel, aşa cum se întâmplă şi în CJA. Este o problemă la care şi PSD trebuie să mediteze. Astfel, opoziţie se face individual. Cele mai nete puncte de vedere au aparţinut Teodorei Hotăran şi mie. În ceea ce mă priveşte, analizez toate proiectele de hotărâre şi exprim poziţii şi soluţii alternative acolo unde e cazul. Am fost preocupat în special de problemele comisiei de urbanism la care sunt secretar, pentru că Aradul are de câţiva ani încoace de dezvoltare iresponsabilă, cu efecte pe termen lung.

„E o mică viclenie de a spune că toţi cei care fac politică în afară de PDL fac un lucru mizerabil”

Primarul Falcă spunea despre dvs. folosiţi consiliul local doar pentru a face jocuri politice, pentru a ieşi în evidenţă.

Vreau să spun că primarul Falcă foloseşte tot aparatul Primăriei pentru jocuri politice, foloseşte banul public pentru jocuri politice. Am venit întotdeauna cu soluţii, am fost înţelegător în discuţii, nu am pus niciodată în discuţie demagogic hotărârile. Nu am căutat să culeg rodul mediatic al poziţiilor adoptate.

Multe din luările publice de poziţie pe care le-aţi avut au apărut sub sigla Mişcării Arădene. Sunteţi acuzat că ascundeţi ambiţii politice după paravanul unei asociaţii civice.

Mişcarea Arădeană este o asociaţie civică care nu o să cadă în capcana ipocrită să spună că nu e interesată de politică, de spaţiul public. Mişcarea Arădeană e foarte interesată de politica publică, nu de partide politice. E o mică viclenie de a spune că toţi cei care fac politică în afară de PDL fac un lucru mizerabil. Mişcarea Arădeană e formată de oameni care nu sunt în partide sau din oameni care sunt din alte partide decât partidul meu, eu zic că e un argument serios. Dar ne interesează foarte mult viaţa politică, pe agenda noastră e la un loc de cinste, nu ne e indiferent ce se întâmplă pe scena politică, unde se influenţează în rău viaţa comunităţii. Da, Mişcarea Arădeană ia în discuţie derapajele administraţiei şi din punct de vedere politic.

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!