Administraţia locală nu are o viziune asupra crizei, aşa cum nu a avut nici asupra dezvoltării, care a venit peste noi ca un şuvoi!

  Acasă » Administraţia locală nu are o viziune asupra crizei, aşa cum nu a avut nici asupra dezvoltării, care a venit peste noi ca un şuvoi!  
 

Administraţia locală nu are o viziune asupra crizei, aşa cum nu a avut nici asupra dezvoltării, care a venit peste noi ca un şuvoi!

- Sunteţi printre puţinii consilieri locali ai opoziţiei. În această calitate, cum apreciaţi proiectul bugetului pe anul 2009?

- Bugetul va fi aprobat în luna aprilie. La prima lectură, neavând încă timp să îl aprofundez, am observat că la un buget de 500 de milioane de lei avem cam 160 de milioane credite externe. Deci asta, dacă nu mă înşel, înseamnă un grad de îndatorare de 30%. Este un procent imens! Dacă ar fi raportat la o societate comercială şi nu la o instituţie publică, această societate nici nu ar mai exista, ar fi închisă imediat! Comisioanele şi dobânzile acestor credite sunt de aproape 3 milioane de euro, iar asta mi se pare uriaş. Este o povară fiscală enormă, aruncată pe umerii populaţiei.

Aradul a început demult să fie printre cele mai scumpe oraşe din ţară. Când ai o firmă mică, te gândeşti dacă nu cumva urmează şi o perioadă de recesiune, dar în momentul când s-au contractat aceste credite cu nemiluita administraţia nu s-a gândit că ar putea veni şi vremuri mai rele, de pildă ca acelea pe care le trăim acum. Criza vine peste administraţia Falcă la fel cum a venit şi dezvoltarea: administraţia Falcă este doar un spectator al acestui proces. Nu se înţelege din buget care sunt costurile generate de diferenţele de curs valutar (şi care sunt, evident, pierderi). Noi nu încasăm taxele locale în valută, ci în lei. Nu ştiu, şi asta este o altă problemă pe care o vom documenta, dacă se percep penalizări pentru cei care au întârzieri la lucrările publice din oraş. Oricum, modul pompieristic în care se lucra anul trecut se va observa acum. Previzionarea veniturilor de anul acesta se face ţinând cont de cele de anul trecut, dar deja o serie de agenţi economici îşi vor reevalua contabil proprietăţile şi va rezulta o bază de impozitare mult mai mică. Se vor încasa mult mai puţini bani, pentru că valoarea proprietăţilor scade! Sunt convins că în actualul buget nu s-a luat în considerare şi acest aspect.

- Se profilează anul 2009 ca un an al dezvoltării în Arad?

- Nu se profilează nici în ţară şi nici în Arad. Administraţia locală nu are o viziune asupra crizei, aşa cum nu a avut nici asupra dezvoltării, care a venit peste noi ca un şuvoi. Acesta este un lucru evident, pentru că nu s-a văzut viziune şi calitate în nimic ce s-a făcut în anii trecuţi în Arad. Eu zic că nu este încă târziu pentru a discuta despre o strategie de criză la nivelul primăriei.

- S-a discutat măcar la nivel de comisii ale Consiliului Local un program anti-criză, s-au formulat propuneri din partea celor care gestionează oraşul?

- Nu am văzut încă niciun program anticriză. Au fost disponibilizate mii de persoane din industria şi serviciile din Arad. Nu există măsuri concrete de stimulare a investiţiilor directe, pentru că deocamdată avem de-a face cu o politică locală fiscală care îndepărtează investiţiile directe. Îndatorarea arădenilor este foarte periculoasă, mai ales că lucrările sunt de proastă calitate şi cu mari întârzieri. Fără să fiu economist, fac aceste aprecieri în calitate de consilier local. Efectele crizei se simt deja la Arad: vedeţi toate scumpirile din jurul nostru, ziarul Observator a surprins foarte bine fenomenul în articolul Dumneavoastră de ieri. Bugetul nu cred că este construit realist, dar va urma o dezbatere în comisii, în plen şi probabil că vor mai apărea elemente noi.

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!