Campusuri la groapa de gunoi

  Acasă » Campusuri la groapa de gunoi  
 

Campusuri la groapa de gunoi

Dacă şedinţa CLM nu s-a soldat cu nicio dezbatere serioasă, după şedinţă scandalul a început. Explicaţia stă în faptul că alesul Claudiu Cristea, cel care a avut ceva de zis în cadrul şedinţei, a venit în CLM doar la finele şedinţei şi a ratat şansa de a interveni pe subiect.

Proiectele luate la ochi, însă, de consilier au fost cele referitoare la studiile de fezabilitate privitoare la ridicarea a două campusuri şcolare (pentru Liceul A.M.Guttenbrunn şi pentru Liceul Economic) şi a unui liceu ( Liceul cu Program Sportiv), acte care i-au atras atenţia pentru faptul că nu cuprindeau locaţia unde vor fi ridicate construcţiile.

Alesul ne-a declarat ieri că a dorit să îi fie prezentată cu exactitate locaţia, dar că executivul s-a ferit constat să indice amplasamentul. Cristea susţine că a aflat, din puţinele date primite, că întreg complexul se va ridica chiar lângă (lipit de) fosta groapă de gunoi de pe Câmpul Liniştii. Consilierul PNŢCD e hotărât acum să atace în contencios cele două hotărâri şi speră că cei care dau avize nu îşi vor pune semnătura pe cererile de avizare ale acestor obiective.

„Este inadmisibil ce se întâmplă şi de aceea mă voi opune în continuare acestor proiecte. Aceste construcţii sunt oricum prea departe, iar copiii nu vor avea cu ce ajunge acolo. Trebuie să ne gândim la faptul că, de pildă, Liceul German are şi clasele I-IV acolo şi nu putem să îi punem pe cei mici pe drumuri pentru a ajunge la şcoală. Este un fapt nemaiîntâlnit până acum”, ne-a declarat Cristea.

Cristea merge la Tribunal

Consilierul consideră că primăria a ascuns amplasamentul (şi în proiectele trimise celor din mass-media amplasamentul lispeşte) tocmai pentru ca aleşii să nu vadă unde este cu adevărat terenul şi că propunerea primăriei este „un act de sfidare şi nerecunoştinţă crasă faţă de etnia germană care a făcut atâtea pentru Arad”.

Alesul e decis să convoace întruniri cu comitetele de părinţi de la liceele ce vor fi mutate pe viitor în campusurile schiţate acum pe hârtie şi susţine că „voi analiza posibilitatea de a ataca hotărârile în contencios administrativ”, considerând că actele încalcă grav legislaţia.

Cu totul altă locaţie

De cealaltă parte, Primăria Arad susţine că nu e nici pe departe vorba de ridicarea campusurilor pe fosta groapă de gunoi. Municipalitatea, prin vocea purtătorului de cuvânt, Corina Drăghici, recunoaşte faptul că terenul e situat în aceeaşi zonă, după Câmpul Liniştii, dar susţine că în timp ce terenul pentru campusuri este plasat undeva în vecinătatea străzii Agricultorilor, adică în dreapta, fosta groapă de gunoi a Aradului, deja dezafectată, este situată după cimitir, adică în partea opusă (stânga).

Drăghici susţine că Primăriei nici nu i-ar fi trecut prin cap să ridice şcoli pe groapa de gunoi, pentru că „nu ne-ar fi dat nimeni autorizaţie când am fi vrut să construim imobilele”.

Cât despre faptul că locaţia este foarte departe de centrul oraşului, Corina Drăghici susţine că Primăria Arad nu a avut un teren de o asemenea dimensiune disponibil în municipiu, în condiţiile în care întregul complex, care va cuprinse nu doar trei şcoli, ci şi cantine, garsoniere, săli de sport, va ocupa mai bine de opt hectare de teren. O altă justificare adusă în privinţa locaţiei este faptul că toate campusurile din lume, ridicate în ultimul timp, sunt situate la ieşirile din oraşe.

Miliarde pentru clădiri

În cele două proiecte votate ieri cu o singură abţinere (cea a lui Cristian Moisescu) se vorbeşte de sumele care ar trebui alocate imobilelor şcolare, cea mai mare parte a sumei venind de la Guvern.

Valoarea investiţiei pentru campusul şcolar pentru Liceul A.M.Guttenbrunn şi pentru Liceul cu Program Sportiv este de aproape 57 de milioane RON , în timp ce pentru Campus Şcolar pentru Colegiul Economic sumele de bani necesare ridicării au fost stabilite la peste 48 de milioane RON.

Interes german?

Pe piaţă au apărut deja zvonuri care vorbesc de un interes privat şi nici pe departe de unul public pe care consilierul Claudiu Cristea îl are pentru aceste proiecte. Bârfele de pe piaţă vorbesc de faptul că cei doi copii ai alesului local sunt elevi la Liceul German, iar Cristea încearcă astfel să obţină o locaţie mai bună pentru unitatea unde învaţă aceştia. Ce-i drept, e greu de crezut că vreun părinte ar fi încântat ca vreunul dintre copiii săi să înveţe lângă fosta groapă de gunoi.

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!