Gheorghe Falcă poate dormi liniştit

  Acasă » Gheorghe Falcă poate dormi liniştit  
 

Gheorghe Falcă poate dormi liniştit

Peste doar zece luni vom fi chemaţi la urne pentru alegerile locale. Ne vom desemna primarul, vom opta pentru consilieri, în funcţie, mai ales, după simpatiile noastre pentru un partid sau altul.

În mod cu totul firesc, arădenii se întreabă cine va fi următorul primar al Aradului - va sparge Gheorghe Falcă tradiţia, adică va fi primul edil, de după 1989, reales de arădeni sau fotoliul Primăriei Municipiului va fi ocupat de altcineva?

Deocamdată, Gheorghe Falcă are un singur contracandidat - pe ţărănistul Claudiu Cristea. Alţii nu şi-au anunţat candidatura. Ce şanse are tânărul Cristea de-a deveni favoritul arădenilor? Depinde de felul în care va reuşi să se impună în timpul scurt pe care îl are în faţă. Vine cu handicapul unei perioade în care a fost o prezenţă destul de discretă în plan politic. Apoi, are dezavantajul de-a avea în spate un partid care nu mai reprezintă o forţă, nici măcar în Arad. Claudiu Cristea ştie acest lucru şi, de aceea, încearcă să mobilizeze în jurul său societatea civilă. A intrat în cursă atacând dur administraţia locală, pe primarul Gheorghe Falcă, ceea ce înseamnă că este hotărât să atragă atenţia asupra sa.

Cine s-ar mai putea înscrie în cursă? Din surse sigure, în două săptămâni va intra şi ex-primarul Dorel Popa. Şanse de reuşită ? Părerile sunt împărţite. În ce ne priveşte, opinăm că a stat cam mult deoparte şi n-a făcut opoziţie dură, chiar dacă în CLM a mai atacat diferite decizii ale Primăriei, respectiv ale primarului actual. În schimb, a fost supus unor critici virulente venite, desigur, dinspre Gheorghe Falcă, pe care n-a reuşit să le demonteze în mod clar, convingător pentru electorat. Peste toate, Dorel Popa nu are (încă) în spate un partid cu priză la electoratul arădean. Îi va ajunge sprijinul electoratului neoprotestant? Pentru intrarea în turul al doilea, dacă va fi un tur al doilea, poate. Dar pentru un succes final, în nici un caz.

Alţii? PNL nu pare să-şi găsească un candidat capabil să câştige - nici printre parlamentarii săi actuali, nici în persoana viceprimarului Tiberiu Dekany, nici printre ceilalţi lideri. Posibil însă ca prefectul Gavril Popescu să-şi mai încerce o dată şansa. Vom vedea. PSD Arad este şi mai cufundat într-o criză a valorilor. Acolo e multă disensiune, se sapă unii pe alţii, nimeni n-a scos capul din cazanul lor cu smoală, în care se trag la fund unii pe alţii. La un moment dat s-a vehiculat ideea că prof. dr. Lizica Mihuţ, rectorul U.A.V., ar putea fi o soluţie, dar imediat s-au răsculat orgoliile mărunte.

Cu siguranţă, candidaţi la Primărie vor fi destui, până la urmă. Însă tuturor le va fi foarte greu să-l învingă pe Gheorghe Falcă. O dată, pentru că actualul primar, orice s-ar spune, are în spate realizări care l-au impus pozitiv în ochii arădenilor. În al doilea rând, pentru că, iată, nu se întrevede un contracandidat puternic. Cel puţin, nu până acum.

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!