Ştiri, articole, interviuri, editoriale

  Acasă » Ştiri, articole, interviuri, editoriale  
 

Ştiri, articole, interviuri, editoriale

Cristea protestează: kitsch în loc de artă

Claudiu Cristea a decis să-şi spună părerea fără menajamente înainte de şedinţa de CLM în care aleşii sunt chemaţi să voteze locul unde va fi ridicat Monumentul Marii Uniri (pe lacul de la Pădurice). Alesul susţine că "Aradul se pricopsește cu un nou kitsch (...). Mult așteptatul Monument al Unirii va fi un simbol al prostului gust" şi precizează că "l-am auzit pe sculptorul Florin Codre explicând simbolistica obiectului care va fi amplasat pe Lacul Pădurice. Coloana împletită reprezintă «funia cu care era legată vițica bunicii» (...) Așa și arată... Îi caut pe Vasile Goldiș, Ioan Suciu și Ștefan Cicio-Pop. Unde sunt arădenii, cei din Gărzile Naționale? (...) Unde e spiritul Aradului? Nimic despre intelighenția română care a pregătit, la Arad, marea sărbătoare de la Alba Iulia. (...) Nimic din acest monument nu ne sugerează că Aradul este «orașul Marii Unirii»... Din toate astea a rămas doar funia vacii"

Blestemul Aradului

Cristea crede că arădenii sunt marcaţi de blestem iar Aradul este sub spectrul mediocrităţii, a prostului gust şi a kitsch-ului, cu toate că orașul este invidiat pentru arhitectura și arta sa monumentală. Alesul le propune, însă, arădenilor să ia atitudine.

Unde sunt toţi? mai departe»

Monumentul Unirii va fi, asemeni celor mai multe încercări postrevoluţionare, un simbol al prostului gust

Decizia de amplare a Monumentului Marii Uniri în centrul lacului din Parcul Pădurice este vehement contestată de consilierul local Claudiu Cristea.

„Aradul se pricopseşte cu un nou Kitsch în domeniul a ceea ce ar trebui să fie arta monumentală. Mult aşteptatul Monument al Unirii va fi, asemeni celor mai multe încercări postrevoluţionare, un simbol al prostului gust”, consideră Claudiu Cristea. Opiniile sale cu privire la intenţia autorităţilor de a amplasa Monumentul Marii Uniri în mijlocul lacului de la Pădurice poate fi citită aici.

Monumentul Marii Uniri va fi format dintr-o coloană a infinitului, pe care vor fi reprezentate cele trei provincii: Ardealul, Moldova şi Ţara Românească. Înălţimea monumentului va fi de peste 20 de metri şi va fi legat prin mai multe poduri arhitecturale de malul lacului.

Votul consilierilor PDL, UDMR, PSD şi PC a trecut parcările cu plată din cartiere

Proiectul care introduce atribuirea/licitarea parcărilor cu plată din cartiere a trecut, finalmente, de votul consilierilor locali. Evenimentul s-a produs în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Municipal, desfăşurată ieri în sala 70 din a Palatului Administrativ. La precedenta şedinţă de Consiliu, acum exact o săptămână, proiectul parcărilor cu plată din cartiere nu a fost adoptat deoarece nu a primit votul a două treimi din cadrul consilierilor. De această dată însă, reprezentanţii partidelor aflate de la putere au reuşit să-şi mobilizeze oamenii, consilierii PDL şi UDMR care au participat la şedinţă fiind în număr de 16, atât cât era nevoie pentru adoptarea proiectului. Acestora li s-au alăturat ieri alţi trei consilieri, cei doi ai PSD, respectiv reprezentantul PC. Singurul consilier care a votat împotriva proiectului a fost Claudiu Cristea, din partea PNŢ-CD. Acesta a argumentat că nu este normal ca un proiect care a fost căzut în cadrul Consiliului să fie repus pe tapet în aceeaşi formă, la doar câteva zile. Pe urmă, ţărănistul a avut şi câteva obiecţii legate de conţinutul regulamentului privind parcările cu plată din cartiere. mai departe»

Opoziţia din CLM, redusă la un singur om: marea majoritate a consilierilor a aprobat creşterea taxelor şi impozitelor locale cu 20%

Taxele şi impozitele locale vor fi mai mari în 2010 cu 20% faţă de anul curent, majorarea fiind aprobată în cadrul şedinţei Consiliului Local Municipal de ieri. Proiectul majorării taxelor şi impozitelor locale cu 20% a primit votul consilierilor PDL, PSD, UDMR şi PC, singurul care a votat „împotrivă” fiind ţărănistul Cladiu Cristea, cei doi consilieri ai PNL absentând de la şedinţă. Consilierul PNŢCD, Claudiu Cristea, a încercat (fără succes) să amâne votul pentru proiectul majorării taxelor şi impozitelor, sau să diminueze procentul de 20%. Nu a reuşit în niciun demers deoarece colegii lui nu s-au lăsat convinşi de argumentele ţărănistului. În primă fază, Cristea a cerut amânarea votului dat pentru proiect din cauza timpului scurt dintre dezbaterea publică ce a avut loc pe 23 decembrie şi şedinţa CLM de ieri. Consilierul a argumentat că pe marginea unui astfel de proiect ar trebui să fie cerute mai multe informaţii de la serviciile tehnice şi economice din Primărie, lucru imposibil într-un timp atât de scurt. „A trecut puţin timp de la dezbaterea publică şi un asemenea proiect ar trebui să se afle pe agenda unei şedinţe ce nu este precedată doar de o singură şedinţă a comisiilor. Ştiu că regulamentul permite acest lucru, dar cred că spiritul lui nu este acesta”, a afirmat ţărănistul în cadrul şedinţei Comisiilor reunite, de dinaintea începerii lucrărilor. mai departe»

Impozite şi taxe mai mari în 2010

Şedinţa extraordinară a Consiliului Local de ieri s-a desfăşurat fără mari probleme pentru executiv. Toate proiectele de Hotărâre incluse pe ordinea de zi au fost aprobate. Singurul consilier care a avut ceva de spus împotriva câtorva proiecte a fost Claudiu Cristea, iar, la polul opus s-au situat consilierii opoziţiei, care au fost convinşi, în urma discuţiilor, să îşi schimbe părerile faţă de cele exprimate, prin vot, săptămâna trecută.

Dezbaterea, în van?

Dezbaterea publică organizată de primărie pe tema proiectului de majorare a impozitelor şi taxelor locale nu a avut niciun rezultat palpabil. Mai exact, niciuna dintre cererile formulate în cadrul întâlnirii nu a fost luată în seamă de aleşi. Consilierii municipali au primit, fiecare, câte o copie a solicitărilor făcute de reprezentanţii locuitorilor din Cartierul Verde, reprezentanţii Consiliului Naţional a IMM-urilor, ULALA - care a cerut, de exemplu, acordarea unei bonificaţii de 10% la plata integrală a impozitelor până la data de 31 martie, sau ai unei firme care are sediul în Zona Industrială. Claudiu Cristea a preluat câteva dintre solicitări şi le-a avansat ca amendamente, pe lângă cele făcute în nume propriu. Niciun amendament nu a fost, însă, pe placul colegilor din sală.

Nu CLM este de vină mai departe»

Avem parcări de închiriat!

Opoziţia din Consiliul Local şi-a schimbat radical părerea privind proiectul care prevede închirierea locurilor de parcare amenajate în jurul blocurilor prin licitaţie publică. Proiectul a ridicat probleme executivului local în două rânduri, dar astăzi, în ultima şedinţă a Consiliului Local din acest an, a trecut cu „brio”.

În urmă cu două săptămâni, proiectul a fost retras de executiv, deoarece nu erau prezenţi la şedinţă suficienţi consilieri ai Puterii pentru a asigura aprobarea acestuia. În cursul săptămânii trecute, când proiectul a fost supus la vot, după ce s-au aprobat, rând pe rând, 10 amendamente, surpriză! S-au numărat 14 voturi „pentru”, două „împotrivă” şi trei abţineri. Cum proiectul avea nevoie de 16 voturi favorabile pentru a trece, acesta nu a fost aprobat! Ieri, proiectul a fost reintrodus pe ordinea de zi, însă fără nicio modificare.

Majoritatea consilierilor care s-au abţinut, la vot, în cursul săptămânii trecute, şi-au schimbat, de această dată, părerea. Potrivit informaţiilor primite de la aceştia, au solicitat mai multe explicaţii de la executivul local, iar în urma detaliilor primite, au fost de acord cu aprobarea proiectului.

Începând cu 10 lei mai departe»

Claudiu Cristea: „Aradul se balcanizează, se ruralizează”

Un oraş în care oamenii nu se simt bine nu e un oraş frumos

Domnule Claudiu Cristea, lucrările de modernizare au ajuns în centrul Aradului. Aduc ele schimbarea la care vă aşteptaţi, având în vedere că sunt lucrări ample, care nu vor fi reluate în următorii 15-20 de ani?

În anul 2005 am avut o întâlnire cu primarul Falcă şi am prezentat un proiect întocmit de un colectiv de arhitecţi şi ingineri, care viza remodelarea axului central, al Bulevardului Revoluţiei, pentru a rezolva problemele circulaţiei şi a reda cât mai mult spaţiu zonei sociale – terase, piste de biciclete, zone de agrement - ce dă valoare unui oraş. Un oraş în care oamenii nu se simt bine nu e un oraş frumos. A fost de acord că e o soluţie bună, dar apoi nu a făcut nimic să îl includă în proiectul BERD. După părerea mea, proiectul BERD nu rezolvă problemele cu privire la circulaţia pe Bulevardul Revoluţiei, vine să întreţină o infrastructură existentă, în sensul funcţionalităţii. E păcat, pentru că puteam să profităm şi să redăm Aradului o zonă foarte frumoasă, să o redăm arădenilor, nu maşinilor. De altfel, o grămadă de lucrări se fac fără niciun fel de dezbatere publică şi nu îmi aduc aminte să fie aprobat, la nivel de proiect, ce se face în faţa Primăriei. mai departe»

Administraţia locală nu are o viziune asupra crizei, aşa cum nu a avut nici asupra dezvoltării, care a venit peste noi ca un şuvoi!

- Sunteţi printre puţinii consilieri locali ai opoziţiei. În această calitate, cum apreciaţi proiectul bugetului pe anul 2009?

- Bugetul va fi aprobat în luna aprilie. La prima lectură, neavând încă timp să îl aprofundez, am observat că la un buget de 500 de milioane de lei avem cam 160 de milioane credite externe. Deci asta, dacă nu mă înşel, înseamnă un grad de îndatorare de 30%. Este un procent imens! Dacă ar fi raportat la o societate comercială şi nu la o instituţie publică, această societate nici nu ar mai exista, ar fi închisă imediat! Comisioanele şi dobânzile acestor credite sunt de aproape 3 milioane de euro, iar asta mi se pare uriaş. Este o povară fiscală enormă, aruncată pe umerii populaţiei. mai departe»

Claudiu Cristea, cu ochii pe clădirea de birouri de la Pădurice!

Claudiu Cristea a cerut socoteală aparatului tehnic din primărie, referitor la o problemă asupra căreia s-a mai pronunţat într-o şedinţă anterioară. Este vorba despre clădirea de pe strada Coposu, care aparţine firmei la care este acţionar şi consilierul municipal Dorel Căprar. Cristea a solicitat să i se comunice Consiliului Local Municipal documentul prin care s-a făcut recepţia lucrărilor la imobil şi să se explice cum a fost posibilă recepţionarea lucrărilor, în situaţia în care lucrările efectuate nu au respectat autorizaţia de construire eliberată temeiul PUD aprobat. A solicitat, de asemenea, să se aducă la cunoştinţa sa şi a colegilor săi dacă agentul economic care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică în spaţiile imobilului menţionat (restaurantul de la etajul 5) deţine „autorizaţie de funcţionare” şi dacă are avizat „orarul de fincţionare”, în conformitate cu legea. „În situaţia în care autorizaţia menţionată la punctul 2 există, vă rugăm să o comunicaţi CLM împreună cu explicaţii legate de modul cum a fost eliberată, având în vedere că este necesară prezentarea unui titlu asupra imobilului, iar aceste activităţi se desfăşoară la etajul 5 - imobilul intabulat la CF fiind S+P+4E.

După cum se ştie, restaurantul funcţiona la acel etaj înainte ca CLM să introducă în legalitate ultimele două etaje.

Despre şedinţa CLM din 26 februarie 2009 la Ştirile InfoTV

Şedinţa CLM desfăşurată astăzi a cuprins puţine proiecte pe ordinea de zi dar acestea au fost discutate îndelung, aducându-se o serie de argumente importante atât din partea opoziţiei cât şi a puterii.

Un singur proiect nu a trecut de votul aleşilor. Majoritatea nu au votat împotriva ci s-au abţinut la iniţiativa de asociere între Municipiul Arad şi Clubul UTA, propusă de 3 consilieri municipali.

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!