Săptămâna neagră a lui Băsescu

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » Săptămâna neagră a lui Băsescu  
 

Săptămâna neagră a lui Băsescu

Foto: Ziare.com

(1) Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale chiar acele modificări ale Constituției care aveau miză politică pentru Băsescu, (2) reorganizarea teritorială a eșuat lamentabil iar (3) atacul asupra Regelui Mihai s-a întors ca un bumerang împotriva președintelui. Acestea este bilanțul bătăliilor duse de președintele Băsescu în ultima săptămână.

Constituția Traiana

Eliminarea prezumției dobândirii licite al averilor, eliminarea imunității parlamentarilor, eliminarea accesului la justiție pentru actele administrative care privesc politicile fiscale/bugetare și modificarea componenței CSM au fost principalele propuneri de modificare a Constituției făcute de Băsescu. Ele vizau, pe de o parte, lansarea unei noi teme populiste (confiscarea averilor de la bogați) care să fie conectată cu alegerile locale și, pe de altă parte, consolidarea caracterului tot mai autocratic al regimului Băsescu prin control total asupra CSM, slăbirea puterii legislative și instaurarea totală a arbitrarului în politica fiscală și bugetara a executivului (executiv=Băsescu).

Raionarea

Așa zisa „reorganizare administrativ-teritorială” - în fapt o centralizare a județelor în „superjudețe” pe modelul bolșevic al raionării staliniste dintre 1950 și 1968 – s-a prăbușit în primul rând datorită propriei slăbiciuni și a incapacității de a furniza măcar un proiect de lege și un set de argumente reprezentanților PDL. Aceștia au stat în tranșee trei săptămâni, de-a lungul unui front prea întins, fără hrană, apă și muniție, cu privirile rătăcite în așteptarea unui nou miracol băsescian. Apoi a fost reacția societății, a opoziției și a presei care au sesizat pericolul aruncării României în haos și au fost mai prezente în discursul public ca niciodată. Lovitura de grație a venit de la UDMR și de la Comisia Europeană prin comisarul Johannes Hahn.

Regele

Nu este foarte clar ce a dorit basileul de la Cotroceni cu mârlănia adresată Regelui. E clar că afirmația lui Băsescu este sinceră. Dacă ne amintim de declarația legată de Ceaușescu ne dăm seama că președintele aparține acelei școli de gândire național-comunistă și securistă care a practicat studiul istoriei, exclusiv, prin vizionarea filmelor lui Sergiu Nicolaescu. Sperând să-și atragă segmentul acelor nostalgici ai mareșalului Antonescu, a reușit să obțină oprobriul opiniei publice republicane și monarhiste, a presei, istoricilor și a multora dintre simpatizanții anticomuniști de dreapta. Dintre național-comuniștii de serviciu, doar (același) Sergiu Nicolaescu s-a raliat printr-un bolborosit nu prea convingător.

***

Trebuie să fie disperare mare la Cotroceni. Aruncarea de teme „la plezneală” a devenit politica de zi cu zi a lui Băsescu – politică în care-și târăște partidul și Guvernul. Vă mai aduceți aminte sloganul din 2004 al președintelui „Joc totul pe o singură carte”?

Noi credeam că e vorba de Constituție. Ei, nu... E cacialmaua de la jocul de poker.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!