Proiecte cu impact vs. finanțări politice din bani publici

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » Proiecte cu impact vs. finanțări politice din bani publici  
 

Proiecte cu impact vs. finanțări politice din bani publici

Proiecte cu impact vs. finanțări politice din bani publici

Sâmbătă seara am luat parte la Noaptea Bibliotecilor. Evenimentul îndreptat spre valorizarea și stimularea unei alte dimensiuni - mai interactive - a bibliotecilor, a reunit sub același acoperiș mici și mari arădeni deopotrivă.

Am fost plăcut impresionat de activitățile pe care le pregătise pentru arădenii de toate vârstele echipa de la Bibliotecă, în frunte cu doamna Lucia Bibarţ, responsabilă PR și, spre bucuria mea, participantă în cadrul Academiei Arădene de Lideri.

Prezentări de cărți, un mic atelier de origami și tot felul de acțiuni destinate celor mici, alături de o proiecție de filme, momente muzicale (la care nu am ajuns din păcate), chiar și o discuție pe tema software-ului liber (Open Source) organizată de prietenii de la ArLug, au făcut din seara din 1 un succes.

Acest tip de evenimente merită finanțare din bugetul public și asta aveam în minte acum 10 ani când puneam, împreună cu Marius Lazurca, bazele Centrului Cultural Județean. Ele accesibilizează instituțiile de cultură străzii. Iar prin stradă înțeleg aici comunitatea prea îngrijorată adesea de problemele cotidiene, globalizată și fragmentată în același timp. A finanța cultura din bani publici înseamnă a aduce împreună idei, proiecte, oameni, care propun o viziune cu impact asupra comunității și sunt angajate într-o competiție transparentă pentru o finanțare de la buget.

Proiectul de reformă și de politici publice coerente în domeniul culturii, demarat acum 10 ani avea toate ingredientele: (1) voința politică am adus-o eu; (2) Marius Lazurca a venit cu viziunea și know-how-ul; (3) construcția instituțională a fost Centrul Cultural și (4) planificarea strategică s-a materializat în Strategia Culturală a Județului Arad.

Mă mâhnește să văd astăzi că reforma pornită atunci a degenerat, devenind un simplu instrument de finanțare, la anumite răstimpuri, a formațiunii politice a lui Teodor Baconski.

Nu e nevoie de efort pentru a sesiza diferențele. Unul dintre evenimente, cel al echipei de la Bibliotecă - proiect al mai multor asociații non-guvernamentale - are impact asupra întregii comunități. Proiectele Centrului Cultural dedicate formațiunii lui Baconski sunt finanțate din bani publici iar impactul lor îl vom măsura atunci când domnul Baconski își va fi îndeplinit promisiunea făcută stăpânului de la Cotroceni: aceea că va aduce PDL 1 milion de voturi din dispora.

Comentarii

Banii pentru finantari mereu se injumatatesc. Depinde doar prin cate maini trec. Cele non-guvernamentale nu au astfel de interese deci vor fi mereu pe primul plan.

Dli (neverificat), 4 Octombrie 2011 12:37

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!