Prima confruntare dreapta-stânga din România

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » Prima confruntare dreapta-stânga din România  
 

Prima confruntare dreapta-stânga din România

Prima confruntare dreapta-stânga din România

Criza greacă a fost prima mare confruntare Stânga-Dreapta din... România. Prima înfruntare în care au ieșit la suprafață, precum uleiul pe apă, adevăratele crezuri ale fiecăruia dintre noi. Și nu au fost partidele cele care s-au confruntat ci indivizii, în mod spontan dar cu enorm de multă patimă. Am avut parte de foarte multe surprize, recunosc. Nu mă așteptam ca Marx să bântuie în voie printre noi, nonșalant, agresiv și — ca de obicei — fără argumente.

Voi fi contrazis și mi se vor aminti Piața Universității, lupta contra lui Năstase și Iliescu, împotriva FSN-PSD. Și acelea au fost confruntări stânga-dreapta, nu? Nu. Sau nu 100%. Acolo a fost mai mult decât un conflict stânga-dreapta. A fost un conflict personalizat până la paroxism în care taberele nu au mai avut timp de valori și ideologii decât în subsidiar.

Am observat zilele acestea fantastic de mulți susținători ai regimului „de dreapta” din ultimii 10-11 ani, din România, luptători neobosiți împotriva lui Ponta, Voiculescu și Antena 3, care nu s-au sfiit să adopte poziții de-a dreptul bolșevice în problema greacă. Să se naționalizeze, capitalul străin să plece, jos laba de pe Grecia. Finanța mondială, Germania hitleristă, Merkel vrea Grecia. Sideral, siderat!

Din debaraua prăfuită a Cominternului a fost reînviiată lupta împotriva neo-colonialismului cu tot arsemalul ei propagandistic. Tiermondismul — această explicare a problemelor mondiale printr-o simplificare grotescă (statele avansate storc de resurse statele sărace, le obligă să se împrumute pentru a cumpăra produse și servicii tot de la cei puternici) a redevenit trendy, ca în anii '50. Ce simplu poți să explici tot și, în același timp, toți să te înțeleagă. Nu mai e loc de argumente, totul e clar.

O limpezire necesară s-a produs în lumea intelectualilor și a presei. În sfârșit. Și aici am fost luat pe nepregătite, dar acum după ce valul e pe cale să treacă văd pe deplin beneficiile. Era cazul să știm cine ne sunt cu adevărat intelectualii de stânga. Săracii de ei, nu s-au putut arăta mult timp pe acea stradă rău famată a stângii, dar acum, că mainstream-ul și-a schimbat direcția, s-au eliberat. Lupta împotriva împilării capitaliste a devenit din nou o datorie, iar ei nu pot sta deoparte.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!