Portugalia

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » Portugalia  
 

Portugalia

Portugalia

Tradiționalele chaminé Algarvia despre care toată lumea știe că sunt moștenire arabă. În realitate nu se cunoaște proveniența lor — este una din frumoasele povești cu final necunoscut ale Portugaliei. Un articol interesant despre coșurile de fum din Algarve aici.

Mă așteptam să găsesc un tărâm împins în față, peste putințele lui, de europenii avansați din nord. Credeam că voi întâlni un fel de Grecie, cu urme stridente de fard occidental mânjite peste rănile și cearcănele Sudului. O altă cenușăreasă a Uniunii.

În loc de toate astea, am găsit o țară optimistă, bine rânduită, unde toate sunt la locul lor. Cu străzi curate și modenizate, cu câmpii și dealuri, deși pârjolite de soarele sudului, cultivate, în ordine, semn că se practică o agricultură eficientă și sistematică. Peste tot dovada unei civilizații occidentale foarte bine suprapusă peste peisajul tradițional.

Peste tot proporții umane, rezonabile. Nimic supradimensionat, nimic exagerat, nimic strident. Construcțiile din Algarve (vestul în arabă — al-gbarb), coasta sudică a Portugaliei, sunt cele tradiționale — simple, cu ușoară influență arabă, văruite impecabil în alb, cu obloane de lemn, olane din lut ars sau terase placate cu ceramică. Unele sunt frumost decorate cu celebrele plăci de faianță cu motive maure. Reconquista nu a reușit să îndepărteze tradiționalul coș de fum în stil arab care, văruit cu grijă, împodobește fiecare acoperiș.

Totul aduce aminte de glorioasa civiliație maură, de perioada recuceririi creștine și, mai apoi, de perioada marii expansiuni coloniale — totul vorbește despre trecut. În același timp totul respiră ordine, bun gust și eficiență — totul respiră occident.

Dacă Spania e țara mândră a Iberiei, Portugalia e țara cochetă a peninsulei. E dovada vie că o fostă mare putere este capabilă să revină cu grație fără a mai căuta gloria și întinderea pe care o pretindea odinioară ca prim imperiu colonial. Portugalia e dovada vie că civilizația de tip euro-atlantic e perfect compatibilă și se poate desfașura în voie în sudul arid, martor a multor turbulențe etnice și confesionale. Dovada că tradițiile frumoase ale trecutului fac casă bună cu modernitatea.

Bravo Portugalia!

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!