Pentru o fiscalitate rezonabilă în 2012

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » Pentru o fiscalitate rezonabilă în 2012  
 

Pentru o fiscalitate rezonabilă în 2012

Pentru o fiscalitate rezonabilă în 2012

Ne aflăm într-o situație grea, comparabilă cu cea din 2009-2010. Economia, inclusiv cea locală, dă semne de contracție. Companiile au început din nou programe de disponibilizări. Care este reacția puterii locale la această amenințare? Care sunt politicile și strategiile propuse de primarul Falcă?

2009, începutul crizei

În Arad, nimic din ceea ce a întreprins administrația Falcă-PDL în ultimii ani, nu a conturat o politică coerentă anti-criză. Din contră, măsurile administrative au rămas în general în linia partidului de guvernământ al domnului Boc - reglementare, intervenție și limitare în piață:

  • S-a încercat introducerea unui monopol în domeniul publicității stradale.
  • S-a limitat numărul de licențe la taximetrie.
  • S-a interzis comerțul „second-hand” în zona centrală.
  • S-au impus taxe mult peste media națională pentru transporturile regulate speciale.
  • S-au trecut o serie de servicii publice din administrare comercială ca și servicii centralizate proprii ale Primăriei.
  • S-au menținut tarife de acces în anumite zone, fără justificare (Ștrand - zona comercială)

Acestor măsuri li s-a adăugat o politică fiscală împovărătoare: creșterea taxelor și impozitelor locale în anul 2010 – exact în anul în care mediul de afaceri ar fi trebuit protejat, încurajat, întărit.

Stabilizarea relativă a situației – dar care rămânea totuși precară – la începutul lui 2011 a generat un optimism propagandistic disproporționat dând naștere la declarații de presă triumfaliste din partea primarului Falcă. Aradul era doar la superlativ în statisticile trucate și scoase din context prezentate opiniei publice de acesta. Situația în lumea reală era cu totul alta și asta se poate constata din nou acum. Nu au mai venit investiții semnificative în Arad și asta pe fondul plecării sau închiderii a o serie de investiții mai vechi.

Taxele locale în 2012

Fiscalitatea este una din armele principale de stimulare a economiei și de menținere a suportabilității la populație. Din păcate, proiectul de hotărâre privind nivelul taxelor și impozitelor locale păcătuiește din nou prin fixarea unor niveluri maxime de impozitare atât pentru cetățeni cât și pentru persoanele juridice.

Firmele

La persoane juridice impozitul pe clădiri se ridică la 1,5% din valoarea clădirii ceea ce este la nivelul maxim pentru România. Spre exemplificare, în Timișoara acest procent a fost adoptat la 0,75%. Comparația cu țările dezvoltate din Europa este grăitoare: Germania max. 1,22%, Italia 0,4-0,7%, Elveția 0,3-0,5%. Cred că practicarea de impozite directe mari spune mult despre „inteligența administrativă” a puterii locale PDL, condusă la Arad de Gheorghe Falcă.

Oamenii

Persoanele fizice, arădenii, continuă să fie supuși aceleiași taxări maxime (majorată cu valoarea maximă de 20%) în pofida situației dramatice în care mulți se vor afla după creșterea prețului la energia termică cu 38%. Aceiași arădeni au adus în 2010, la bugetul Aradului, mai mulți bani de acasă în timp ce Primăria a realizat un excedent bugetar de 17 milioane Euro (!!!) pe 2010. S-au mărit taxele iar Primăria nu a fost în stare să cheltuiască banii.

Bonificații

Presiunea fiscală asupra cetățeanului (persoanelor fizice) putea fi compensată printr-o bonificație maximă de 10% acordată acelora care ar fi ales să-și plătească impozitul pe clădire sau teren, în avans, pe tot anul, până la 31 martie. Nu, nu se poate acorda această înlesnire. Se va acorda doar 5% și nu valoarea maximă permisă de lege, aceea de 10%. La luat se merge cu maximum în toate cazurile, la dat nu se poate.

Zonarea

Impozitul pe clădiri al persoanelor fizice se plătește în funcție de zona în care este amplasată casa. Printr-un artificiu străzi de pământ au fost trecute în zona de impozitare „B” sau chiar „A”. Cu șiretenie, la criteriile de definire unei anumite zone, pe lângă dotări edilitare a fost trecut și criteriul: „zona se află în planurile de modernizare”. Păi tot Aradul se află în modernizare, nu? Astfel mulți cetățeni din Arad plătesc impozite mai mari decât ar trebui să plătească.

Cer primarului și consilierilor, în numele societății civile, să ia în considerare propunerile venite din partea publicului și să nu fixeze taxele și impozitele locale la nivelul maxim legal. Le cer să arate că înțeleg dificultățile prin care trec arădenii și companiile locale și să nu le ia puținul aer care le-a mai rămas datorită acestei crize fără precedent.

Comentarii

Mi-ar place sa faca si pentru Brasov cineva o astfel de radiografie. Felicitari pentru analiza si sa speram ca lumea dupa ce va citi acest articol o sa realizeze ca de fapt ne invartim mai mult in cerc fara a pune in practica solutii corecte pentru oameni si nevoile lor. Ca e Falca sau Scripcaru diferentele nu sunt majore. Tot in linia partidului se misca si unul si altul...

Dan (neverificat), 26 Decembrie 2011 17:57

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!