Acest site este arhivat. Funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Claudiu Cristea

Forța Civică
 

Aradul multicultural

|

Ieri după-masa am avut o întâlnire cu arădeni care fac parte din comunitatea maghiară a orașului nostru. Provenind dintr-o familie multietnică eu însumi, înțeleg greutățile cu care se confruntă o comunitate restrânsă în a-și păstra valorile, tradiția, dar mai ales patrimoniul cultural.

De aceea, alături de echipa mea, Forța Civică, ne-am stabilit ca măsură concretă a administrației noastre, protejarea acestor valori. Dar nu numai cele specifice unei comunității, ci tuturor culturilor ce au transformat de-a lungul anilor Aradul într-un adevărat tezaur multicultural.

Românii, sârbii, maghiarii, germanii, slovacii, bulgarii, toți reprezintă o parte importantă pentru istoria orașului, dar cred că și pentru viitorul Aradului. Într-un oraș normal, ar trebui să prețuim trecutul și să îl utilizăm în beneficiul nostru și al copiilor noștri, asemeni multor orașe din Europa civilizată. Câte și câte monumente (statui, clădiri, scuaruri) ale sârbilor sau maghiarilor din Arad sunt ignorate, ascunse parcă sub preș cu forța de cei care se cred astăzi ”în față”?

Soluțiile administrației noastre vor fi unele de care să beneficieze toți locuitorii orașului nostru multicultural:

  • valorificarea turistică a monumentelor istorice și arhitecturale
  • includerea în circuituri turistice, promovarea lor în regiune (Ungaria, Serbia, Bulgaria)
  • reabilitarea patrimoniului cultural construit
  • introducerea istoriei Aradului în școli
  • promovare multilingvistică pe panouri și la obiective de importanță turistică

Numai cu o atitudine deschisă și sinceră vom reuși să fim un oraș european, un Arad bogat în cultură, nu numai în buget.

Claudiu Cristea | 7 iunie 2012