Acest site este arhivat. Funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Claudiu Cristea

Forța Civică
 

Acord împotriva fraudei la vot

|

Facem o invitație tuturor formațiunilor politice pentru a încheia un acord tehnic anti-fraudă și de colaborare pentru alegeri corecte la urnele de vot.

 

Adresăm prin acest comunicat, celorlalte formațiuni politice implicate în această campanie electorală, o invitație la unitate împotriva fraudei la vot. Astfel, dorim să încheiem un acord tehnic în ceea ce privește activitatea la urnele de vot. Prin Acord, propunem ca semnatarii să se angajeaze la:

  • Instruirea reprezentanților în secțiile de votare privind colaborarea cu reprezentanți tuturor formațiunilor semnatare în vederea evitării fraudelor și asigurării unui proces electoral corect în secțiile de votare de pe raza municipiului Arad.
  • Instruirea reprezentanților proprii cu privire la supravegherea procesului de votare, în special legat de persoanele înscrise în listele suplimentare și persoanele care votează la urnele mobile.
  • Colaborarea și informarea reciprocă între reprezentanții formațiunilor semnatare, pe durata procesului electoral, cu privire la neregulile semnalate în cadrul secției de votare.
  • Întocmirea și depunerea în comun de sesizări cu privire la nereguli constatate în ziua votului.
  • Verificarea în comun a corectitudinii numărătorii voturilor și eliberării către fiecare parte semnatară a copiilor proceselor verbale ale secțiilor de votare.

Tentativele de fraudă s-au adâncit
Tentativa de fraudă sesizată de Mișcarea Arădeană încă dinaintea campaniei electorale se adâncește. Nu era de ajuns că există o diferență enormă de 30.000 (!) de arădeni între cei care apar pe listele de votanți și cei care locuiesc cu adevărat în Arad; administrația locală și centrală continuă manevrele de fraudare și interzic datele de identificare a acestor persoane.

Listele electorale solicitate de către Forța Civică au fost cenzurate de către Biroul Electoral. Instituția care ar trebui să vegheze asupra bunei desfășurări a alegerilor a decis, pe baza altor hotărâri ale Birourilor Electorale din țară, dar și a unor judecători din teritoriu, că fiecare solicitant trebuie să prezinte un cod de operator de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Interpretarea legii în scopul fraudării
Însă legislația în vigoare nu prevede explicit acest lucru! Legea 677/2011 definește la Art.3, litera a, datele cu caracter personal - ”orice informații referitoare la o persoana fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulți factori specifici identității sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale”. Iar adresa domiciliului nu se încadrează în factorii prevăzuți de lege. Aceste detalii pot fi găsite liber pe căsuțele poștale de la imobile sau în cartea de telefon.

Acest abuz face aproape sigură tentativa de fraudă orchestrată de actuala administrație PDL, cu girul guvernării centrale a USL. Este imposibil ca societatea civilă să verifice legalitatea celor înscriși pe liste, iar autoritățile centrale nu par dornice să îndrepte ilegalitățile ce au loc în Arad.

Ne împotrivim fraudării alegerilor

  • Dorim să încheiem un Acord între formațiunile politice prezente în secțiile de votare.
  • Îndemnăm arădenii să iasă la vot în număr cât mai mare pentru a sancționa fraudarea ce se pune la cale.