Păuliș 1944-1974-2014

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » Păuliș 1944-1974-2014  
 

Păuliș 1944-1974-2014

Vedere principală. Planșă de prezentare.
Vedere principală. Planșă de prezentare.

S-au împlinit în aceste zile 70 de ani de la eroicele lupte de la Păuliș și tot în această perioadă 40 de ani de la inaugurarea Monumentului Eroilor de la Păuliș.

Monumentul a fost proiectat de tatăl meu, arhitectul Miloș Cristea, într-un colectiv din care au mai făcut parte sculptorii Emil Vitroel și Ionel Munteanu. Structura de rezistență a fost proiectată de inginerul Gavril Teodor.

Lucrarea a fost selecționată în urma unui concurs național iar ulterior a fost distinsă cu Premiul Uniunii Arhitecților din România. Era cel de-al 4-lea premiu al UAR pe care Miloș Cristea îl câștiga (după părerea unor arhitecți e un record, nu am avut cum să verific dacă e așa).

Monumentul de la Păuliș, alături de Biserica Romano-Catolică de la Orșova — proiectată de arhitectul timișorean Hans Fackelmann, au fost adevărate premiere în acea vreme prin utilizarea betonului aparent.

Un fapt mai puțin cunoscut și inedit pentru anii '70 este acela că paternitatea monumentului a fost subiectul primului proces de drepturi de autor din România — tatăl meu câștigând în cele din urmă această cauză.

Ar mai fi de adăugat că a existat și o altă variantă înainte de aceea care a fost pusă în operă. Acea variantă inițială arăta destul de diferit și o puteți vedea într-o poză altăturată.

Prima variantă a Monumentului de la Păuliș

Îmi aduc aminte cu claritate de inaugurarea monumentului din septembrie 1974. Aveam 8 ani și eram deosebit de emoționat mai ales că am participat indirect la toate fazelele proiectului. Aproape toate etapele proiectului s-au derulat în apartamentul nostru din blocul Libelula, la etajul 10.

Prima variantă a Monumentului de la Păuliș
Desfășurare cofraje

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!