Partidul eternei tranziții

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » Partidul eternei tranziții  
 

Partidul eternei tranziții

Partidul eternei tranziții

Apărut în săptămânalul Occident, 23 martie 2002

Socialism și Capitalism

Am fost foarte contrariat în decembrie '89 – ca fost utecist – când s-a vorbit pentru prima dată în presă de capitalism în România. Cum adică capitalism? Știam că socialismul pe care l-am trăit până atunci era toxic, dar mintea mea nu putea concepe o „întoarcere în timp”. Logica părea simplă. La început a fost comuna primitivă, după aceea sclavagismul. A urmat feudalismul răsturnat la rândul său de capitalism. Socialismul – ca un proces „legic” – a fost o punte, o trecere, către visul de aur al omenirii: orânduirea comunistă. Simplu. Toate verigile se leagă după o logică accesibilă și aparent pertinentă. Privind socialismul ca pe un efect al capitalismului, mi-era foarte greu să înțeleg procesul ca fiind reversibil. Capitalism după socialism? „Nu e logic”, îmi spuneam.

De fapt decizia de reîntoarcere la capitalism a fost una „politică” și nu una „legică”. A fost voința de reîntoarcere la normalitate. Poporul român, prin elitele sale, a realizat că se afla într-o eroare istorică. Dacă socialismul a fost instaurat prin forță, împotriva firii, capitalismul se cerea recuperat prin voință politică. Expresia tactică a voinței politice – în acest caz – este reforma. Perioada în care se derulează reforma a fost denumită perioadă de tranziție.

Spre est sau spre vest?

Lui Ion Iliescu i s-au atribuit întotdeauna reflexe și nostalgii comuniste. Asocierea „Iliescu-Moscova” nu mai șochează astăzi pe nimeni. Pare credibilă. În discursul public al Președintelui, în momentele lui de sinceritate și spontaneitate, se găsesc suficiente indicii. Limbajul de lemn, tentația centralismului, dirijismul caracterizează de altfel și anturajul său din partid sau din afară.

La polul opus, Adrian Năstase pozează în politicianul atașat valorilor occidentale. Democrație, economie de piață, integrare euro-atlantică degajă cu convingere persoana Premierului. PSD trebuie să devină un partid european modern și să se integreze în Internaționala Socialistă spune dl. Năstase. Eforturile Primului Ministru de a asocia partidul său – continuator al PCR – unei familii politice europene par să indice afinitatea doctrinară a lui Adrian Năstase către democrația de tip occidental.

Observând cele două linii de forță, total opuse, mi-am formulat următoarea nedumerire: Care este proiectul politic al PSD pentru România? Cum vede PSD viitorul României? Dorește un socialism reformat sau dorește cu adevărat să readucă capitalismul? Dacă ar fi posibil, Iliescu ne-ar întoarce în socialism, afirmă unii. Alții spun că acest lucru nu mai este posibil, PSD a optat pentru integrarea în lumea civilizată, pentru capitalism. Amândouă punctele de vedere se bazează pe observarea superficială a comportamentului public al liderilor PSD: Ion Iliescu și Adrian Năstase.

Poziția aparent divergentă a celor doi creditează teoria războiului intern din partidul de guvernământ. Un război declanșat de pe poziții doctrinare ireconciliabile: un nostalgic al comunismului și un adept al democrației liberale occidentale. În consecință pare că viziunea PSD asupra destinului României depinde de cine va câștiga această bătălie.

Tranziția ca „modus vivendi”

Personal nu cred în teoria „faliei ideologice” dintre Iliescu și Năstase. Amândoi sunt adepții ETERNEI TRANZIȚII. Amândoi au același proiect politic: o Românie a tranziției continue și fără de sfârșit. De câte ori reformele împing România „periculos de mult” la vest, de atâtea ori, în laboratoarele PSD, se produc scenarii care frânează procesul. De câte ori România se izolează de lumea civilizată, de atâtea ori Domnul Prim Ministru își suflecă mânecile și cu avânt revoluționar trece la edificarea capitalismului în România.

PSD este un partid care nu mai dorește de mult întoarcerea la socialismul cu „față umană”. Socialismul nu e bun. Acolo avem de a face numai cu intreprinderi de stat. Oare se îndreaptă PSD către capitalism? Nu. Nici capitalismul nu e bun. Acolo piața dictează. Acolo trebuie să fii competitiv. Acolo nu poți face afaceri profitabile cu Statul.

Tranziția este mediul preferat al feseniștilor. Nici prea „acid” nici prea „bazic”. pH-ul tranziției este ideal pentru filosofia politică a acestora. Economia tranziției este un hibrid: proprietate de stat și proprietate privată. Exact ce convine: control politic asupra economiei de stat și privat asupra propriilor afaceri. Astfel statul (a se citi poporul) poate fi stors de resurse în interesul propriei clientele politice. Domnii de la PSD sunt capitaliști cu ei și cu familiile lor și socialiști cu poporul. Aceasta este viziunea lor politică asupra României.

Tranziția le mai aduce un beneficiu: un electorat cu o cultură civică redusă. Acest electorat, pe care îl putem cu ușurință localiza în marile întreprinderi de stat falimentare, poate fi mituit foarte ușor. Banca Mondială și FMI ne obligă să închidem întreprinderea le spune Premierul muncitorilor disperați. Ne obligă să o vindem pe nimic vreunui capitalist străin îl completează Ion Iliescu. Dar în cele din urmă întreprinderea nici nu se închide și nici nu se privatizează. Guvernul a aprobat în ședința de astăzi un ajutor pentru angajații de la Reșița titrează agențiile de presă. Vedeți că Partidul și Premierul sunt buni cu muncitorii? Și lucrurile sunt tergiversate așa de 12 ani de zile. Se evită soluțiile definitive și sănătoase pentru că acestea ar pune capăt eternei tranziții.

Tranziția e bună. De ce nu ar deveni noua orânduire socială a României?

Partidul eternei tranziții

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!