Maniu

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » Maniu  
 

Maniu

Iuliu Maniu
Iuliu Maniu

La 5 februarie 1953, acum 60 de ani, își dădea duhul în mâinile Domnului, Iuliu Maniu. Trăise ca un ascet și, la cei 80 de ani, murea ca un sfânt.

Am înțeles târziu, după mulți ani de „democrație originală românească”, că Maniu nu a fost doar un adevărat om de stat. Nu a fost doar o figură în galeria marilor personalități ale românilor. A fost diferit, iar calea lui pentru România era alta decât aceea pe care ne aflăm azi.

Nu se știe cât de unionist a fost Maniu în perioada luptei românilor din Ardeal, Banat și Țara Ungurească pentru autonomie. Unirea Transilvaniei cu România devenea o certitudine geopolitică la finalul Marele Război, dar Iuliu Maniu vedea la orizont o cu totul altă Românie decât cea care a fost consacrată atunci.

Declarația de la Alba Iulia nu a fost un manifest îndreptat împotriva ungurilor, cum mulți în mod greșit consideră, ci o provocare adresată Vechiului Regat pentru realizarea unei Românii europene și democratice. Prin Unire, România ar fi trebuit să intre în sofisticata Mitteleuropa, iar nu Transilvania să se afunde în Balcani.

Maniu a fost șansa unei altfel de Românii, o Românie posibilă la un moment dat. Un drum pe care poporul român o putea apuca, dar pe care, prin conducătorii săi, l-a lăsat în urmă cu nepăsarea celui grăbit pe calea câștigului facil.

Pentru mulți din România de astăzi și de atunci intransigența lui Maniu față de dictaturile carlistă, legionară, antonesciană și comunistă erau dovezi de inabilitate politică. Naivități, slăbiciuni care nu-l recomandă pentru a fi conducător. În România lui Maniu, pe care noi am refuzat-o, această trăsătură desena, în mod obligatoriu, portretul bărbatului de stat.

***

Nicolae Carandino, jurnalist și politician național-țărănist, asistă în închisoarea de la Sighet la ultimele clipe ale lui Iuliu Maniu: "Ultimele cuvinte pe care le-a rostit, le-am auzit discret: «Ce frumoasă femeie era Clara!»". Era vorba despre iubita lui din tinerețe (și ultima), o unguroaică pe care a cunoscut-o la Budapesta.

Comentarii

Ce discretă comemorare! :((

Andrei Ando (neverificat), 6 Februarie 2015 21:07

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!