Învățăturile (de dreapta) de la Jucu

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » Învățăturile (de dreapta) de la Jucu  
 

Învățăturile (de dreapta) de la Jucu

Multinaționalele vin și pleacă. Asta nu doar în România unde guvernul a pus și el umărul la plecarea Nokia prin nerespectarea angajamentelor, birocrație, ignorarea semnalelor pieței; ci pretutindeni în lume. Înainte de a pleca de la Jucu, Nokia, a plecat de la Bochum – nimic nou sub soare. Problema de fond a economiei noastre nu este că multinaționalele pleacă. E în natura lor să caute mereu mână de lucru mai ieftină, condiții mai bune, costuri scăzute.

Dacă PDL ar fi fost partid de dreapta ar fi înțeles acest lucru. Însă pedeliștii nu sunt de dreapta. Ca resurse umane, ei sunt produsul „ceaușismului târziu”. „Omul nou”– proiectul HR al lui Ceaușescu – se cocea la sfârșitul anilor '80 în laboratoarele ASCR și UTC, de unde se și trag „reformiștii” FSN. Sigur, nu sunt ei vedetele vechiului regim. Ei sunt doar cei care în '89 se pregăteau pentru o carieră în interiorul sistemului dar lovitura lui Iliescu i-a scos (pe moment) din joc.

„Omul nou” crede (pentru că așa a fost educat) că tot ce e centralizat e mai ieftin. De aceea dorința PDL de a comasa județele în super-județe este sinceră. E iluzia comunistă a centralizării. Ei, pedeliștii, disprețuiesc întreprinderile mici și mijlocii pentru că sunt... mici. Firmele mari le dau siguranță, le conferă un confort psihologic. De ce ar susține puzderia de mici întreprinzători enervanți când pot da mari lovituri cu firme mari? Uitați-vă la vila lui Videanu. E mare. Priviți bugetul ministerului lui Udrea. E uriaș. Urmăriți viziunea lui Falcă despre Arad. E megalomană.

Dacă PDL ar fi fost un partid de dreapta și, mai cu seamă creștin-democrat, ar fi fost un adevărat binefăcător al micilor antreprenori. Micile afaceri dau stabilitate. Întreprinzătorul trage zi de zi pentru a-și ține afacerea pe linia de plutire. De ea depinde bunăstarea propriei lui familii. De ea depinde bunăstarea propriilor angajați care, de regulă, sunt vecini, rude sau prieteni – deci pentru care se simte responsabil. Un asemenea întreprinzător nu-și mută afacerea în Asia, el trebuie să o mențină acolo unde locuiește.

Mica afacere e o picătură în comparație cu fluviul unei multinaționale, dar împreună cu celelalte picături creează prosperitatea unei comunități. Când un uriaș economic se închide urmează un dezastru social: șomajul crește imediat și nu există suficientă putere de a absorbție pentru forța de muncă excedentară. Dacă o firmă mică se închide efectul social este insignifiant.

Dar oare cum a procedat guvernul Boc cu acești antreprenori? A desființat micro-întreprinderile, a decimat mii de firme cu impozitul forfetar, a mărit taxarea muncii, le-a tăiat posibilitatea decontării și deducerii TVA la cheltuielile cu carburanții, achizițiile de vehicule sau piese de schimb. Tot guvernul „de dreapta” al PDL a introdus o serie de noi taxe și a crescut nivelul taxelor și impozitelor locale pe terenuri, clădiri și vehicule cu efect imediat în împovărarea mediului de afaceri. Toate aceste măsuri asezonate cu declarațiile de presă ale președintelui și premierului arată cât de mult disprețuiește PDL acest sector.

Semnalul care vine de la Jucu nu mai poate fi ignorat. România are nevoie de politici coerente pentru stimularea mediului antreprenorial sănătos. Nu neg nici o clipă importanța investițiilor mari dar în lipsa unui sector puternic al micilor întreprinderi rămânem vulnerabili. Ceea ce rămâne pentru istorie este subțirimea politicilor economice ale acestui guvern Boc care în plină criză a luat doar măsuri care au adâncit criza în loc să o combată.

Comentarii

Perfect de acord cu tine Claudiu privind pozitia pe care ar trebui sa o aiba statul privind politicile de sprijinire si incurajare a intreprinderilor mici si mijlocii locale .Companiile mari au rolul lor intr-o economie . Formeaza o forta de munca calificata ( de la mediu spre inalta calificare ) , dau semnale celorlalte entitati economice ca mediul economic din tara este stabil , propice si altor investitori , creeaza /antreneaza alte ramuri economice in procesul lor de productie ( asa zisa economie pe orizontala ) etc, etc. Dar este o ”investitie riscanta ” ( bineinteles ca toate investitiile cu grad mare de risc are si partea de castig pe masura , adica toate beneficiile aratate mai inainte ) pt statul roman . Riscul este ca oricand va gasii conditii mai bune pe alta piata va pleca asa cum sa intamplat cu Nokia . Dar probleme de acest gen isi pot pune oameni care se pricep la economie sau oameni care au macar bunul simt , istetimea sau macar pragmatismul ( daca ei nu stiu aceste chestiuni politruci minusculi fiind ) sa isi ia consilieri adevarati care sa le spune ce si cum sa faca pt a nu distruge o economie si o tara . Eu inca nu mi-am dat seama 100 % daca pdl-istii sunt idioti , sunt uneltele stapanilor lor din afara tarii care doresc distrugerea statului roman ( actiune reusita cred eu in proportie de peste 60-80 % ) sau sunt un mix al celor doua ( varianta pe care o creditez cel mai mult ). Cert este ca nici in cele mai pesimiste ganduri pe care le-am avut nu imi inchipuiam ca putem ajunge ca popor atat de jos , atat de distrusi , de umiliti si dezbinati intr-o Europa a acestor ani .

Marius (neverificat), 5 Octombrie 2011 12:03

Mai Marius, nici eu in cele mai negre ganduri nu-mi imaginam ca exista asa oameni care pe langa ca se pricep la toate, si sunt de o intelgenta incomensurabila, mai si claxoneaza, probabil ca PDL-isti sunt idioti, dar tu i-ai putea conduce cu succes

vizitator (neverificat), 1 Decembrie 2011 13:15

P.S. Iar tu esti exemplul cel mai concret de dezbinare mai Marius,si vad ca pui si tu umarul cu putere la umilinta de care vorbesti, asa ca lasa-ne cu ipocrizia ta mai Marius mai

vizitator (neverificat), 1 Decembrie 2011 13:17

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!