Efectul ISIS

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » Efectul ISIS  
 

Efectul ISIS

<a href="http://www.flickr.com/photos/charlesfred/213403139">Kurdish Boys Diyarbakir</a>, by Charles Roffey
Kurdish Boys Diyarbakir, by Charles Roffey

O întrebare așteaptă să fie pusă însă nimeni nu se îndeamnă să o facă pentru că nimeni nu e pregătit pentru ea: Care va fi soarta kurzilor în epoca post-ISIS?

Oare Irakul, Turcia sau Siria cred că lucrurile vor reveni acolo unde au fost lăsate în urmă cu 2 ani? Kurzii sunt o națiune de peste 30 de milioane de suflete căreia jocurile geopolitice de după războaiele mondiale i-au refuzat existența unui stat — Kurdistanul. Țările pe teritoriul căror locuiesc (Turcia, Iran, Irak, Siria) au reprimat orice tentativă de independență care ar fi putut duce la apariția unui nou stat.

Dar puterile occidentale? Singura forță care s-a opus și se opune sistematic barbariei IS sunt kurzii. Aș spune că sunt singurii pe care Pentagonul poate conta cu adevărat. Kurzii nu au făcut nici un moft, nu au avut nici o ezitate pentru a pune „the boot on the ground”. Sunt dedicați total opririi ISIS fără a se manifesta în mod extremist.

Statele Unite nu vor mai putea invoca caracterul terorist al PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Faptul că PKK este o organizație teroristă era un nesperat alibi al Occidentului pentru a nu deschide „Dosarul Kurdistan”. Însă acum, când kurzii sunt de partea „binelui” (singurii efectiv angajați total) ce argument va aduce Washingtonul sau Londra? Aceeași Londră care în Primul Război Mondial le promitea kurzilor un stat al lor în schimbul intrării în conflict împotriva Imperiului Otoman, promisiune pe care nu și-a ținut-o.

Problema nu e simplă. O susținere occidentală a kurzilor ar însemna aruncarea în aer a relațiilor și așa deteriorate cu Ankara și punerea sub semnul întrebării a parteneriatului cu guvernul Irakian. Turcia e o piesă pe care America ar vrea să o „recupereze” prin prisma evoluțiilor rusești la Marea Neagră dar și pentru simplul motiv că, pe lângă Israel, e cea mai puternică și stabilă țară în haosul din Orientul Mijlociu.

* * *

Până în prezent kurzii nu au formulat nici o revendicare în schimbul anagajamentului lor total împotriva IS dar sunt sigur că va veni momentul. Îmi pare că sunt pe cale să câștige simpatia multora pentru modul în care luptă pentru o cauză care nu este numai a lor. În pofida faptului că le-au fost înșelate așteptările de atâtea ori nu par să aibă o atitudine anti-occidentală și, cel puțin până acum, au manifestat o toleranță explicită pentru ideea de pluralism religios.

Este oare pregătit Obama pentru ce va urma? Nu cred.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!