Cu Seth la AAL

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » Cu Seth la AAL  
 

Cu Seth la AAL

Seth Cropsey la Academia Arădeană de Lideri (25 ianuarie 2014)
Seth Cropsey la Academia Arădeană de Lideri (25 ianuarie 2014)

Un gând despre partide azi la AAL: Cred că democrația noastră suferă nu din cauză că avem partide prea puternice, ci — din contra — pentru că ele sunt prea slabe. De fapt sunt trupuri fără viață care se mișcă convulsiv o dată la 4 ani, în perioada electorală. Slăbiciunea partidelor e bolnăvicioasă iar boala e de fapt a noastră: nu considerăm importantă implicarea în viața Cetății. Problema publică nu este problema mea, e problema celuilalt. Iar problema celuilalt nu mă privește.

Nu avem democrație pentru că nu avem partide puternice, vii. Nu avem partide pentru că nu avem societate civilă. Nu avem societate civilă pentru ne lipsește grija pentru aproape.

Nu e nimic pierdut dar nici nu există miracole. Se poate observa că toate „miracolele” eșuează — votul uninominal este cel mai la îndemână exemplu. Există doar calea grea, aceea a construcției unei culturi a implicării, a cultivării credinței că lupta pentru realizarea „binelui comun” nu este o obligație ci un privilegiu. Cale societății civile este singura care poate crea partide vii și, deci, o democrație reală. Nu e nimic miraculos aici în afară de miracolul muncii sistematice, consecvente și a victoriilor mici dar sigure.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!