British

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » British  
 

British

British

Am făcut-o și pe asta. Am urmărit deschiderea Jocurilor Olimpice, Londra 2012. Nu sunt un consumator al spectacolelor de o asemenea grandoare, de coregrafie, lumină, sunet, artificii și efecte dar am fost efectiv „târât” de copiii mei în fața televizorului. Nu sunt fan al “deschiderilor oficiale” dar sunt un mare fan al Angliei și al civilizației britanice (anglo-saxone, în general).

Englezii au arătat că sunt o mare națiune. Au mobilizat tot cea au avut mai bun. Staruri din industria cinematografică, TV, muzicală. Au fost prezente vedete din lumea sportului de ieri și de azi. M-a fascinat atenția pentru detaliu dar și atenția acordată tuturor categoriilor ce formează o națiune așa de mândră ca cea britanică. Întreg spectacolul a fost un elogiu adus spiritului întreprinzător, civilizator, inovator și de fair-play al englezilor.

Imnul Regal a fost intonat de un cor de copii cu dizabilități. Flacăra olimpică și-a făcut intrarea prin mijlocul muncitorilor, cu salopete și căști galbene, care au edificat stadionul olimpic din East End. Tinerii sportivi au prezentat torța olimpică ca și când ar fi prezentat onorul vechii generații de sportivi. Toate acestea arată aplecarea tipic anglo-saxonă pentru integrarea socială, pentru principiul Everyone Matters — comportament rezervat exclusiv marilor națiuni.

Regina Elisabeta a II-a, simbolul suveranității și demnității britanice a deschis Jocurile Olimpice nu înainte de a fi fost protagonista unui moment de ironie și umor tipic englezesc. Regina ar fi fost adusă „pe sus”, cu elicopterul de nimeni altul decât de, la fel de britanicul, Daniel Craig care și-a reluat ipostaza de Agent 007. Tot cu umor englezesc Rowan Atkinson (Mr. Bean) confiscă spectacolul într-un moment devastator, „performând” alături de London Symphony Orchestra.

Show-ul nu se putea încheia decât cu... The Beatles. A fost Hey Jude la final cu McCartney — Sir Paul McCartney — în vervă la cei 70 de ani. Un final British pur la fel ca întreg spectacolul. Nimic strident, nimic kitsch, totul la scara bunului simț, scara umană la care își fac englezii micile lor căsuțe cu bovindou victorian, grădiniță și gărduleț în față.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!