Jurnale

  Acasă » Jurnale  
 

Jurnale

Obiective, idealuri, obsesii, frustrări

Două obiective mari și-au definit arădenii în ultimele decenii: Cetatea și Monumentul Marii Uniri. Obiectivele s-au înălțat la rang de idealuri apoi au devenit obsesii și, în ultimii ani, s-au transformat în adevărate frustrări.

Primul datează din anii '50 și se referă la transferul Cetății în circuitul civil. Cel de-al doilea vizează majoritatea românească și datează imediat de după Primul Război Mondial. El ar fi trebuit să consemneze pentru posteritate rolul Aradului de Capitală Politică a Românilor din Ardeal și Banat în anii premergători Unirii. Căci la Arad nu s-a pregătit doar Adunarea de la Alba Iulia, Aradul a însemnat mult mai mult. La sfârșitul secolului 19, orașul nostru era centrul politic al mișcării românești de emancipare. Sever Bocu scria în ale sale Memorii: «Politica românească nu mai avea un centru de gravitate după Memorand (...) Acest rol l-au avut pe vremuri Blajul, rezurecțional, Sibiul lui Șaguna, Alba-Iulia, Brașovul, Năsăudul însuși, Clujul mai puțin (...), Timișoara Mocioneștilor și, ultimul, Aradul. Încetarea Tribunei din Sibiu și reapariția și continuarea ei în Arad dau, categoric, deși nu nedisputat, nerivalizat, conducerea, Aradului». A fost momentul de grație al Aradului, cel puțin din perspectivă românească. A urmat decăderea – mai lentă în perioada interbelică, apoi abruptă în perioada regiunilor (1958-68) și dramatică în ultimii 30 de ani. mai departe»

America

America

Da, sunt pro-american. Sunt pro-american nu pentru că America e „răul cel mai mic” și nici pentru că „e mai bine cu ei decât cu rușii”. Nu. Lumea de astăzi, cu toate neajunsurile, e mai bună decât lumea de ieri. Se moare mai puțin de foame, se moare mai puțin datorită criminalității și se moare mai puțin chiar din pricina conflictelor armate. În ciuda turbulențelor din ultimii ani, statisticile spun clar: lumea de astăzi e mai sigură decât lumea de ieri. Tot mai multe popoare se bucură de libertate și democrație. Alfabetizarea la scară globală a crescut la 85% față de 12% în 1820.

Dar toate acestea nu se datorează Americii, sau numai Americii. Datorăm această evoluție Civilizației Occidentale. Statele Unite sunt doar imaginea acestei civilizații din ultimul secol. Nu a fost întotdeauna așa. Civilizația Occidentală a avut și alte expresii, și alți lideri: Au fost Spania, Olanda. Apoi Franța a dominat cultura, economia și politica lumii. Germanii au revoluționat tehnica, industria, artele și filosofia. Marea Britanie a creat cel mai întins imperiu dar și cel mai evoluat sistem democratic, inventând sintagma care va elibera energiile secolelor 18, 19 și 20: „Nici o taxă fără reprezentare”. mai departe»

Probleme de conținut

Probleme de conținut

Să nu credeți că apariția caraghioasă, în vestă reflectorizantă, a primarului Falcă interpretând nuș'ce scenetă a scos Aradul din cursa pentru Capitală Europeană a Culturii 2021. Nu. Este adevărat, candidatura arădeană a fost dominată de un amatorism cras. Mediocritate, acțiuni dezarticulate, evenimente publice pline de suficiență și grandomanie, un „concept” căruia îi lipsește chiar… conceptul. Toate acestea asortate cu exprimări nefericite, agramate și chiar cacofonii în procesul de PR, comunicare, în ziare, pe social-media.

Totuși, cum a fost posibil ca Aradul să fie prezentat atât de slab? Este doar vina echipei care a gestionat această candidatură? mai departe»

Prima confruntare dreapta-stânga din România

Prima confruntare dreapta-stânga din România

Criza greacă a fost prima mare confruntare Stânga-Dreapta din... România. Prima înfruntare în care au ieșit la suprafață, precum uleiul pe apă, adevăratele crezuri ale fiecăruia dintre noi. Și nu au fost partidele cele care s-au confruntat ci indivizii, în mod spontan dar cu enorm de multă patimă. Am avut parte de foarte multe surprize, recunosc. Nu mă așteptam ca Marx să bântuie în voie printre noi, nonșalant, agresiv și — ca de obicei — fără argumente.

Voi fi contrazis și mi se vor aminti Piața Universității, lupta contra lui Năstase și Iliescu, împotriva FSN-PSD. Și acelea au fost confruntări stânga-dreapta, nu? Nu. Sau nu 100%. Acolo a fost mai mult decât un conflict stânga-dreapta. A fost un conflict personalizat până la paroxism în care taberele nu au mai avut timp de valori și ideologii decât în subsidiar.

Am observat zilele acestea fantastic de mulți susținători ai regimului „de dreapta” din ultimii 10-11 ani, din România, luptători neobosiți împotriva lui Ponta, Voiculescu și Antena 3, care nu s-au sfiit să adopte poziții de-a dreptul bolșevice în problema greacă. Să se naționalizeze, capitalul străin să plece, jos laba de pe Grecia. Finanța mondială, Germania hitleristă, Merkel vrea Grecia. Sideral, siderat! mai departe»

9 mai 1945-2015

9 mai 1945-2015NU ai intrat în Războiul Mondial pe 22 iunie 1941, așa cum minți insistent de 70 de ani încoace. Ai...

Posted by Claudiu Cristea on Thursday, 7 May 2015

Arta eludării avizelor legale (în 7 pași)

Arta eludării avizelor legale (în 7 pași)

[orice asemănare cu persoane sau fapte reale este pur întâmplătoare]

Legea Protecției Fântânilor, o lege foarte severă, nu-i permite primarului P., dintr-un oraș din vestul țării, să transforme o fântână într-o benzinărie. Legea spune clar: Modificarea destinației de fântână poate fi făcută doar prin adoptarea unui plan urbanistic avizat în condițiile legii. Însă, se știe, Agenția pentru Protecția Fântânilor nu eliberează astfel de avize. Astfel oricui i-ar trece prin cap să schimbe o fântână în altceva ar comanda degeaba un plan urbanistic pentru că acesta nu va fi avizat niciodată de Agenția pentru Protecția Fântânilor.

Aceasta nu se aplică, însă, primarului P. care a și găsit soluția ingenioasă de a ocoli Agenția împreună cu necesarul ei aviz și — astfel — chiar exigenta Lege a Protecției Fântânilor. Primarul P. vrea pompă de benzină în loc de fântână și gata!

Cum a procedat? mai departe»

Cum este condus Aradul de către „marele strateg și vizionar”?

O hotărâre luată acum 3 ani care azi nu mai e valabilă. Cum bate vântul...
O hotărâre luată acum 3 ani care azi nu mai e valabilă. Cum bate vântul...

Parcul Eminescu e pe cale de a fi desființat și transformat într-o parcare acoperită cu beton armat peste care s-ar planta iarbă și tufe. Tavanul parcării va coincide cu cota digului Mureșului. Gheorghe Falcă ne asigură că orașul musai are nevoie de această investiție. Mai mult, el invocă masterplanul de circulație aprobat în 2010 deși acel document (pe care-l cunosc bine) nu vorbește de nici o parcare în parcul Eminescu ci în cu totul altă parte — sub piața Primăriei.

Nici nu bănuiți că, la un an de la aprobarea masterplanului, același primar, mare strateg și vizionar, a cerut consiliului local să aprobe un studiu de fezabilitate prin care să „reabiliteze și modernizeze” Parcul Eminescu.

Cum? Dorea să modernizeze același parc pe care acum vrea să-l desființeze? Exact!

Acum 3 ani, în decembrie 2011, primarul Falcă cerea Consiliului Local Arad să aprobe modernizarea Parcului Eminescu. Astfel se năștea Hotărârea 315 din 28 decembrie 2011 prin care parcul central al orașului urma să să fie „reabilitat” și „modernizat”. E un deliciu astăzi să citez expunerea de motive a primarului: mai departe»

Licitație ilegală

Licitația pentru Studiul de Fezabilitate prin care se desființează Parcul Eminescu este ilegală deoarece între documentele licitației nu se regăsește Certificatul de Urbanism.

Certificatul de Urbanism este obligatoriu în astfel de situații întrucât precizează cadrul legal (planul și regulamentul local de urbanism) în baza căruia se execută aceste lucrări. Lipsa Certificatului de Urbanism vădește tocmai faptul că desființarea Parcului Eminescu nu are o bază legală conferită de existența unui plan urbanistic.

Această licitație trebuie retrasă până la clarificare temeiului legal în care se solicită modificarea destinației Parcului Eminescu. În lipsa aceste clarificări, proiectantul care va fi selecționat nu are o bază legală pentru elaborarea studiului de fezabilitate.

Masterplanul de circulație nu prevede parcări în locul Parcului Eminescu

Efectul ISIS

<a href="http://www.flickr.com/photos/charlesfred/213403139">Kurdish Boys Diyarbakir</a>, by Charles Roffey
Kurdish Boys Diyarbakir, by Charles Roffey

O întrebare așteaptă să fie pusă însă nimeni nu se îndeamnă să o facă pentru că nimeni nu e pregătit pentru ea: Care va fi soarta kurzilor în epoca post-ISIS?

Oare Irakul, Turcia sau Siria cred că lucrurile vor reveni acolo unde au fost lăsate în urmă cu 2 ani? Kurzii sunt o națiune de peste 30 de milioane de suflete căreia jocurile geopolitice de după războaiele mondiale i-au refuzat existența unui stat — Kurdistanul. Țările pe teritoriul căror locuiesc (Turcia, Iran, Irak, Siria) au reprimat orice tentativă de independență care ar fi putut duce la apariția unui nou stat.

Dar puterile occidentale? Singura forță care s-a opus și se opune sistematic barbariei IS sunt kurzii. Aș spune că sunt singurii pe care Pentagonul poate conta cu adevărat. Kurzii nu au făcut nici un moft, nu au avut nici o ezitate pentru a pune „the boot on the ground”. Sunt dedicați total opririi ISIS fără a se manifesta în mod extremist. mai departe»

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!