Kitsch în loc de artă monumentală

  Acasă » Jurnale » Blog claudiu.cristea » Kitsch în loc de artă monumentală  
 

Kitsch în loc de artă monumentală

Aradul se pricopsește cu un nou Kitsch în domeniu a ceea ce ar trebui să fie arta monumentală. Mult așteptatul Monument al Unirii va fi, asemeni celor mai multe încercări postrevoluționare, un simbol al prostului gust.

L-am auzit pe sculptorul Florin Codre explicând simbolistica obiectului care va fi amplasat pe Lacul Pădurice. Coloana împletită reprezintă „funia cu care era legată vițica bunicii”, explica candid și patetic artistul la un cocktail oferit de primarul Aradului, în urmă cu doi ani. Așa și arată...

Îi caut pe Vasile Goldiș, pe Ioan Suciu și Ștefan Cicio-Pop. Unde sunt arădenii, cei din Gărzile Naționale? Unde se amintește de fecunda „ceartă” dintre Tribuna și Românul? Unde e spiritul Aradului? Nimic despre intelighenția română care a pregătit, la Arad, marea sărbătoare de la Alba Iulia. Nimic despre celebra replică „Teljes elszakadast” (completa despărțire) rostită de Iuliu Maniu la Arad, în 14 noiembrie 1918, în sala care astăzi îi poartă numele. Nimic din acest monument nu ne sugerează că Aradul este "orașul Marii Uniri”...

Din toate astea a rămas doar funia vacii...

Oare ce blestem ne urmărește pe noi arădenii? Cum se face că dintr-un oraș invidiat pentru arhitectura și arta sa monumentală, Aradul devine un loc al mediocrității, prostului gust și kitsch-ului? Tăcerea? Lașitatea? Blazarea?

Există o regulă a bunului simț care cere ca noi – cei mulți și nespecialiști – să nu ne pronunțăm când e vorba de a se alege o soluție estetică. Dar la fel de adevărat este faptul că noi - cetățenii (chiar nespecialiști) - trebuie să strigăm când ni se impune o soluție inestetică. Nu trebuie să fii specialist ca să vezi asta. E de bun simț.

Unde e Ordinul Arhitecților? Unde e Uniunea Artiștilor Plastici? Unde sunt istoricii, criticii de artă, specialiștii? Oare nu ar fi momentul unui test de demnitate locală? Mai e locuit Orașul?

Comentarii

Nu cred ca stim ce inseamna sa luam atitudine. Nu ma refer neaparat la a ne posta cu pancarte in fata Primariei - poate ar trebui ?! - dar nu stim nici macar sa le scriem cateva "de bine" alor nostri conducatori.
Ma uitasem cu mila acum ceva vreme la cladirile vechi de pe bulevard care stau sa se imprastie..iar.
Poate ca Uniunea Artistilor Plastici ia bani destui din proiect sa nu ii pese?
Cat despre noi, Aradenii, poate ar trebui sa ne facem auziti ca e nevoie de un cod arhitectural serios si sa pastram ce e frumos in orasul asta!

Cristina (neverificat), 26 Aprilie 2010 19:18

Intr-adevar, foarte multe monumente noi nu transmit nimic profanilor in ale artei. Sa ne amintim doar de"cartoful in varf de bat" de la Bucuresti (un monument al Revolutiei de la 1989 parca). Avem si exemple locale: arcul de triumf din Parcul Reconcilierii sau poate chiar monumentul aradean al revolutionarilor.

Cine stie, poate nu intelegem noi arta moderna...Chiar si asa, in centrul Aradului nu ar trebui sa avem un monument care sa aminteasca de funia vacii. Eventual ar putea fi miscati de acest monument doar cei care au tinut la viata lor de respectiva funie. Nu este o rusine, si premierul Boc a facut-o...

quiksilver (neverificat), 26 Aprilie 2010 19:56

Tu-le muma-n cur de nenorociti...daca nu zboara nenorocitul asta de FALCA in 2012, Aradul nu isi va mai reveni in urmatori 50 de ani.

Geo (neverificat), 27 Aprilie 2010 09:20

Astia sunt nebuni...nu pot sa cred asa ceva...imi pare atat de rau de Arad.. nu imi vine sa cred...Cluti trebuie sa faci ceva, esti singurul care mai pote aduce normalitatea intr-un oras minunat dar care isi pierde pe zi ce trece din identitatea.kiv
Te salut.

Boby (neverificat), 27 Aprilie 2010 15:16

aberatie . nu stiu unde se ajunge

Dan (neverificat), 27 Aprilie 2010 15:54

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

   
   
 
 
  ©2007-2019, Claudiu Cristea. All rights reserved | Powered by Grafit SRL    Get Firefox!